KOULULAISTEN KIRJALISTAT
(pdf)

TIETOA KIRJALISTOISTA 1/2

Eriaiheisia kirjalistoja on jokaisella luokalla kuusi. Listat on rakennettu niin, että kirjallisuutta tulisi luettua monipuolisesti - uudempaa ja vanhempaa, helpompaa ja vaativampaa, erilaisia kirjallisuudenlajeja.

Jokaisella luokka-asteella luetaan RUNOJA. Runo voi olla riimiralli tai kertomus, iloinen tai surullinen, lyhyt tai pitkä. Runojen kieli on erilaista kuin tarinoiden. Ennen vanhaan kertomusten muuttaminen runomuotoon helpotti niiden muistamista. Joskus runoja kirjoitetaan vain hauskojen riimien ja kielellä leikkimisen vuoksi, välillä vahvojen tunteiden esittämiseksi. Runot ovat parhaimmillaan ääneen luettuina, mutta niistä voi myös nauttia hiljaa itsekseen luettuina. Ehkä innostut itsekin runoilemaan?

KUVAKIRJOJA luetaan kolmessa ensimmäisessä diplomissa, SARJAKUVIA kolmessa viimeisessä. Kuva- ja sarjakuvakirjoissa on sekä kuvia että tekstiä. Molemmat ovat tärkeitä. Kuvista voit löytää sellaisia asioita, jotka tekstistä eivät käy ilmi - ne voivat kertoa osittain eri tarinaa tai täydentää toisiaan! Kuvitustyylejä ja -tekniikoita on monenlaisia ja sarjakuvissa myös kuvakulmilla ja ruuduilla on oma merkityksensä tarinan kannalta.

Jatkuu >>